Li Sedol poveo 3-2

Gu Li (levo) i Li Sedol (desno) pred početak pete partije

Gu Li (levo) i Li Sedol (desno) pred početak pete partije

Peti meč duela dva, po nekima, najjača igrača današnjice je pripao Li Sedolu. Tako je Sedol prekinuo niz od dve pobede Gu Lija i ponovo poveo u ukupnom skoru.

Peti meč je odigran u Šangri-La,provincija Junan u Kini 25. maja. Gu Li, koji je igrao belim kamenovima, je predao iako je, sudeći po komentarima, bolje stajao u početnom delu partije.

Inače, Šangri-La se nalazi na preko 3000 metara nadmorske visine, pa su i jedan i drugi igrač imali problema sa aklimatizacijom.

Sledeći meč se igra tek za dva meseca, zbog igranja SP u fudbalu.

Li Sedol sa bocom kiseonika na preko 3000m nadmorske visine u Šangri-La

Li Sedol sa bocom kiseonika na preko 3000m nadmorske visine u Šangri-La

Šta je jubango?

Jubango je japanski naziv za Go duel koji se sastoji iz deset partija. Jedan jubango može da se završi i pre desete partije, ako se igrači tako dogovore.
Obično se tih deset mečeva igra tokom dužeg vremenskog perioda i nije ništa čudno ako između dva meča prođe i nekoliko meseci i obično se svaka partija igra u drugom gradu.
Tokom Edo perioda u Japanu su se ovakvi dueli koristili kako bi se videlo koji igrač je jači. U prvoj polovini XX veka u Japanu je odigran popriličan broj ovakvih mečeva i u tom periodu Go Seigen se izdvojio kao dominantan jubango igrač.

 

Leave a Reply