O Gou

Go igrači

Go Igrači, naslikano u XI veku u vreme dinastije Song

Niko ne zna kada je tačno nastao Go, ali se pouzdano zna da se ova drevna misaona igra igrala pre više od 2,500 godina i da je najstarija misaona igra na tabli.
Pravila se uče veoma brzo i uprkos jako jednostavnim pravilima (ili zbog toga) praktično je nemoguće odigrati dve identične partije.

Šta je to Go?

Go je kombinatorna strategija koja se igra na tabli.

Dva igrača naizmenično stavljaju po jednu figuru (kamen) na tablu.
Igranje Goa razvija i održava pamćenje, koncentraciju i samokontrolu.

Šta vam je potrebno da igrate Go?

Za jednu partiju Goa neophodno je imati:

Go tabla 19x19

Go tabla 19×19

Go tablu, sličnu ovoj na slici desno.

Standardna Go tabla se sastoji od 19 vertikalnih i 19 horizontalnih linija, a moguće je igrati i na tablama drugih dimenzija. Najpopularnije table, pored 19×19, su dimenzija 13×13 i 9×9.

Kamenove

Crni i beli kamenovi

Crni i beli kamenovi

Komplet crnih i belih kamenova, kao na slici, ili nešto što može da glumi kamenove (crni i beli dugmići, pravi kamenčići i sl.)

Partnera

Za početak preporučujemo da Go naučite zajedno sa nekim da igrate. Tako ćete uvek imati nekoga vaše snage za igru, mada uz veliki broj Go servera na internetu nikada nije bilo lakše naći protivnika, od apsolutnog početnika pa do najjačih igrača današnjice.

Kako se igra Go?

Na početku partije, Go tabla je prazna i popunjava se kako igrači dodaju kamenove, jedan po jedan, na tablu.
Crni i beli igrač naizmenično postavljaju po jedan kamen na preseke linija na tabli.Kamen može da se stavi na bilo koji slobodan presek na tabli. Jedino ograničenje je da na možete staviti kamen na zauzet presek. Nema drugog ograničenja, tako da sve zavisi od vaše kreativnosti i strategije.
Još jedna bitna stvar je da u Gou igrač sa crnim kamenovima igra prvi.

Šta je svrha Goa i kako se pobeđuje?

Cilj Goa je da svojim kamenovima ogradite veći deo table od protivnika. Deo table koji je ograđen vašim kamenovima se naziva teritorija i ko ima više teritorije pobeđuje.
Možete i zarobiti jedan kamen ili grupu protivnikovih kamenova.

Leave a Reply