Stoti rođendan jednog od najvećih majstora Goa ikada

Go-Seigen-6th-Ing-CupNa današnji dan, pre ravno jednog veka rođen je jedan od najvećih igrača u istoriji Goa, Go Seigen.

Rođen je u Kini pod imenom Wu Qingyuan i relativno kasno naučio da igra Go. Tek u svojoj devetoj godini je odigrao prvu partiju, što se i u to vreme smatralo poprilično kasnim početkom za profesionalce. Ipak, za manje od tri godine je već stekao snagu profesionalaca i jako brzo se u Japanu pričalo o čudu od deteta u Kini.
Sa 14 godina je otišao u Japan, gde postaje poznat pod imenom Go Seigen. Do svoje 18. godine je bio deo malog broja profesionalaca koji su smatrani najboljima na svetu.

Iako je Go prestao da igra pre pola veka, mnogi igrači i danas izučavaju njegove partije i uče iz njih.
Go Seigen je bio poznat po brzom razvoju, izuzetno borbenom duhu i kao igrač koji na svakom kou zaradi poneki poen. Zajedno sa svojim jako dobrim prijateljem, Kitani Minoruom se smatra osnivačem modernog Goa.

Od 30. godina prošlog veka pa sve do početka 60.-ih je bio dominantan u direktnim duelima sa najjačim igračima tog vremena. go seigen mlad
Iz zdravstvenih razloga je morao da prekine sa aktivnim igranjem 1964. godine i od tada se bavio promocijom Goa širom sveta, pisanjem knjiga, držanjem predavanja…

Kako sam kaže, i dan danas svakoga dana proučava Go i ne odvaja se table i kamenova.

Po rečima njegovog menadžera (i ne samo njega) Go Seigen je jedan od tri igrača o kojima će se pričati i narednih vekova. Druga dvojica su Dosaku (1677 – 1702) i Šusaku (1829 – 1862).

Leave a Reply